keskiviikko 10. helmikuuta 2016

TM1/2016 VIDEOKILPAILUN SATOA, OSA 3No niin rakkaat Tekramusiikin ja -kuvan ystävät. Tässäpäs 3. ja viimeinen TM1/2016 äänitteen kappaleiden inspiroima julkaisukelpoinen video, Mäkisen Mikon (nimi muutetu) kuvaama ja Tekralaboratorioiden insinöörien tyylitajulla editoima talvinen video TM1/2016 äänitteen päätöslauluun Jään laulu  (ISRC: FI5CK1600469).

Esitysjärjestys ei tälläkään kertaa ole paremmuusjärjestys, vaan Tekralaboratorion insinöörien laatima tieteellisten mittausten kautta jännittävimmäksi ja yllättävimmäksi tutkittu ja todistettu järjestys.

Tekijän sanat videon ja harrastuksen tiimoilta:

"Minä olen kuvannut ja ajankin siis itse. Kuvaukset on jääradan SM-kisoista 2012-14 vuosilta, veteraani luokasta. 

Tuli tuossa jäärataa auraillessa mieleen, että kun kysyit videosta, niin voisihan siitä vähän kertoa enemmänkin. Jäärata on laji mikä saa paljon inhoa ja kauhua osakseen, vastustus tuosta moottorinäänestä on ilmeisesti jopa periytyvää. Radat on erittäin tiukan valvonnan alla ja siitä johtuen ne on lähes kadonnut tiuhempaan asutuilta alueilta. 

Harrastajat on kumminkin usein intohimoisia lajia kohtaan ja täällä Valkeakoskellakin on rataan saatu luvat vaikka lupa oli mielestäni kallis (n.5000€) se on saatu muuteman paikallisen harrastajan voimin kuntoon. Rata lienee eteläisin virallisen luvan omaava rata. Ajokausi luvissa määritelty 01.12-15.03 väliselle ajalle ja jään pitää olla lumipeitteinen äänien ehkäisemiseksi, viikottain saamme ajaa ke, la ja su klo.12.00-15.00 niin ettei radalla tuonakaan aikana saa olla 6 pyörää enempää. Muina aikoina rataa ei saa käyttää, valvonnasta huolehtii ääntäkammoksuvat, eniten heitä häiritsee kun ääni ei kuulu sisälle kotiin vaan joutuu pakkasella pitään ikkunaa auki että tietää kirjoittaa paikallislehteen kuulleensa tuon ikävän äänen. 

 Jää on mahtava alusta ajaa, kunhan renkaissa on sääntöjen mukaiset 9mm. nastat, pito on sopiva. Jää kyllä kuluu ajosta, mutta yleensä luonto hoitaa veden jään päälle muuteman kerran talvessa, jolloin kulumat tasoittuu. Toki jos ei luonto hoida voi kairata kulumiin reijän jolloin painovoima hoitaa veden jään päälle. Jäällä kaatuessa toki voi luita mennä ja on mennytkin, mutta vähemmän kuin asfaltilla. Missä vaan voi sattua tietenkin. 

Rata aurataan heti kun mahdollista, siis 10cm jäätä riittää pienelle aura-autolle (1000kg) ja isomman on aina kestänyt 17cm (2000kg) välillä toki mittaukset on ollut epätarkkoja ja aura-autoja ja traktoreita on pitänyt nostaa kuiville. Vallien alta jää kun ei juuri vahvistu tai ainakin hitaasti, on valleja siirtäessä syytä olla tarkkana, tai ainakin sormi ovenkahvalla. 

Videoon leikkasin vain lähtöjä, lähinnä siksi että Youtubeen laittamani pitkät yli 3min. videoita ei ole katsottu kuin noin 1 min. Ja lähtö on tilanne missä hävitään eniten, ei silti juurikaan voiteta, lähdössä äijät on kuumana Veteraaneissa yli 40v. Kuskit ottaa lähes järjestäin varaslähtöjä ja tilanne on jännittävä seurata sivustakin. Toki kaatumisiakin olisin videoinut, mutta iäntuoma itsesuojeluvaisto on vähentänyt yliyrittämistä eikä kaatumisia ole tallentunut videolle. 

Laitoin vielä uppoavan aura-auton kuvan, siis 8cm jäätä ei kestänyt, mutta kyllä tuokin ylös saatiin. Vettä alla 5 metriä kumminkin. Aika urakka oli taljata rantaan." 

Tekralaboratorion kommentti editoinnista 

"Muutimme video-otosten kronologista järjestystä draaman kaaren maksimoimiseksi. Lisäksi jouduimme hidastamaan leikkeitä, koska laji on niin nopeavauhtinen, että heikommat olisivat voineet pyörtyä ja he toivuttuaan olisivat saattaneet kirjoitella lehtiin sekä yhtyeelle että harrastukselle epäedulliseen sävyyn" 

Tämmöinen kisa tällä kertaa, palkinnot lähtevät matkaan ihan lähiaikoina.

Kilpailun taso oli kova ja näitä videoita on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen T-tiimin voimin, mutta tarkkaillaan nyt Youtube -katselumääriä ja tehdään johtopäätöksiä esim. 1.3.2016 paikkehilla.

Kiitokset kaikille!

-toppo-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti